La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Carme Meix Fuster, autora de "Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls" (Pagès)

Rosa María

 

1899626.jpgLA GUERRA CIVIL ESPANYOLA…..QUAN VA APLEGAR, I ESCLATAR, ENTRE LES SERRES DE PÀNDOLS I CAVALLS.

Editorial Pagès ha tret a la llum de les llibreries i del món editorial una obra molt ferma des de la ploma de Carme Meix Fuster. Es tracta de ELS CIMS INVENCIBLES de Pagès Editorial. L’autora que no és la primera vegada que col·labora amb aquesta editorial que, també, és un referent de les lletres catalanes.

En aquest llibre, en aquesta novel-la, la trama ens parla de Gandesa i de la relació de quatre amigues dins una comunitat petita… un poble rodejat de vinyes i que viu de la vinya i que es veu, de cop i  volta, dins d'una guerra i, en el curs d'aquesta, en un tram fonamental, ja que Gandesa, com altres llocs de les rodalies, va ésser l’escenari de la batalla definitiva, la de l´Ebre que va acabar amb les poques esperances que li quedaven a la República…

Carme Meix es fica dins de la batalla i de les pors que assolaven les esperances entre les serres de Pàndols i Cavalls on es va soterrar tantes esperances, il·lusions i somnis… Enllaça , també, la història, ben particular i dura, de la gent d’aquesta terra que, patint diferents “martiris”, afronta els fets de la guerra tal com poden i tal com venen…creuant-se, tots i tothom, a la batalla de l’Ebre , entre les Serres de Pàndols i Cavalls. Interessant novel·la, molt ben portada i ben ficada dins aquells dies.

 

 

Una xerrada amb l’escriptora Carme Meix:

 

carmemeix.jpg- Per què una novel-la sobre la guerra civil?

- Bé, algunes vegades m'havien demanat per què no escrivia sobre la Guerra Civil, de la mateixa manera que havia escrit sobre la fil·loxera (Collita de foc) o sobre les guerres carlines (La dansada). Però sempre pensava que era un tema massa complex i massa dolorós. No obstant, quan va produir-se el 70 aniversari de la Batalla de l'Ebre, una sèrie de records, de persones, de fets i de paraules van començar a aflorar a la superfície des dels racons més recondits de la memòria. I vaig pensar que no tenia cap dret a amagar aquesta informació, que podia ser útil per als que ho van viure i, sobretot, per als que no ho van viure.

 

- Diguem que eres filla de la Guerra Civil, ja que ets nascuda l’any 1937; què sentes… què en pots explicar?

- De la guerra, naturalment, no en recordo directament res. Però sí que recordo les llargues vetllades de la postguerra, esperant l'arribada de la llum elèctrica -era època de restriccions-, arraulits a l' hivern al voltant de l'estufa de llenya. Llavors, les dones grans, explicaven detalls esgarrifosos, moment duríssims, que el lloc i el moment encara feien més tenebrosos. I tot allò  va anar fent pòsit a la meva memòria.

 

- Com vas viure, com recordes la postguerra?

- La recordo com una època fosca -ja ho he dit-, i trista. Amb el pa negre de racionament -s'anava a buscar amb una cartilla-, o el pa blanc d'estraperlo, els que s'ho podien pagar. Les escoles “nacionales” on només es podia parla i aprendre castellà, així com els sermons o la catequesi de l'església -la missa era en llatí, i la resta, rosaris inclosos, en castellà-. Jo vaig aprendre el parenostre en català cap a l'adolescència. I ja no el vaig resar d'altra manera. Si déu era Pare, m'havia d'entendre en la llengua que parlava al meu pare terrenal i no en una de forastera!

 

- Si eres escriptora, segurament preguntaves, i molt, durant la teva infantesa i més endavant…..què et contaren de la guerra?

- Algunes coses, i no sempre d'una manera directa. Molta gent tenia por de parlar. El tema podia ser fins i tot tabú. Però d'una manera o altra s'anava filtrant en les converses de la gent, això sí, en la intimitat.

 

pcp1040901.jpg- Què recordes tu de la postguerra; què et va “marcar”?. És una pregunta una mica reiterativa , però te la faig perquè així puguis contestar allò més agre que, encara i d'alguna manera, vares poder viure.

- El més trist va ser la mort de la meva mare, als quatre anys. Més endavant mon pare es va tornar a casar amb la Tereseta, que venia d'una experiència molt traumàtica de la guerra. D' ella són molts dels fets que he recollit en el llibre.

 

- És de suposar que al ser de Gandesa tingueres la sensibilitat, tot i que a vegades és molt més difícil, de situar la trama, la teva trama, a la batalla de l’Ebre. Què significa per a tu, encara avui, (tenint en compte que eres filla d'aquesta terra) escriure aquesta novel·la des de la teva terra?

- Significa un acte de reconeixement per a tots els que van patir i van morir a les nostres terres per  culpa d'una guerra que, a la gran majoria, no els interessava o no entenien gens. I un acte de desgreuge per als que ja no hi són.

 

 

La Serra de Cavalls és una serra que forma part de la Serralada Prelitoral catalana. Concretament es troba al nord est de la Serra de Pàndols. Forma part dels municipis de Benissanet a la Ribera d'Ebre i Gandesa i el Pinell de Brai a la Terra Alta. La seva elevació màxima és de 659 metres.

La Serra de Pàndols: La Serra de Pàndols és una serra que forma part de la Serralada Prelitoral catalana. És repartida entre els municipis de Gandesa i el Pinell de Brai a la Terra Alta, la seva elevació màxima és la Punta Alta, amb una altitud de 704 metres La serra de Pàndols és abrupta i tallada per barrancs profunds, tributaris del riu Canaleta, que entre Bot i Prat de Comte s'escorre cap al pas de Barrufemes. Al sud de la Serra de Pàndols hi ha la serra de Paüls i la serra de l'Espina, seguint la mateixa alineació i enllaçant amb els Ports, extrem nord-oriental del Sistema Ibèric. La Serra de Pàndols està inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural Serres de Pàndols-Cavalls.

Al temps de la Guerra Civil Espanyola la Serra de Pàndols va ser l'escenari de violents combats entre diverses unitats lleials a la república i les tropes insurrectes del General Franco.

Durant la Batalla de l'Ebre, la Punta Alta, anomenada cota 705, era una posició clau per dominar el conjunt de la serra de Pàndols. Aquesta elevació es troba al terme municipal de Pinell de Brai.  Avui hi ha un monòlit al lloc que fou l'escenari del "carnatge de Pàndols" i la visita del la cota 705 forma part dels recorreguts de turisme històric de la zona.

Molt interessant entrar e informar-se:

http://www.batallaebre.org/cast/cota705.php

http://www.batallaebre.org/cast/rutes.php

http://www.terraalta.cat/gandesa/es/puntos-de-interes/espais-de-la-batalla-de-lhttp://www.terresdelebre.travel/esp/RutesIPropostes/ConeixNos/RutaDelsEspaisDeLaBatallaDeLEbre.phpebre/97-monument-a-la-pau-cota-705

 

 

2342_ELS%20CIMS%20INVENCIBLES.jpg12799

Els cims invencibles. Entre Pàndols i Cavalls. Carme Meix Fuster

352 páginas       17 x 24 cms.

20,00 euros

Pagès

 

Aquesta novel·la relata els fets i conseqüències de la Guerra Civil Espanyola tal com els van viure alguns dels seus protagonistes, que mai no van somiar ser-ho. Quatre amigues de Gandesa, un poble rural adormit en la pau de les vinyes, “on mai no hi passa res”; l’Agustí, que va intentar escapar-se a França i es va veure obligat a tornar i integrar-se a l’exèrcit republicà; l’Àngel, un xicot de Gandesa que va haver de fugir dels assassinats comesos en aquells pobles de la Terra Alta per una banda d’incontrolats, i va acabar enrolat al Terç de la Mare de Déu de Montserrat; o el Josep, casat i pare de família, que també va ser forçat a anar al front; el Jordi, membre involuntari de la Lleva del Biberó; o del Sebastià, amb el cap ple de fantasies i proclames. Tots ells, d’una manera o altra acabaran creuant el seu destí a la Batalla de l’Ebre, que tenyí de sang les nostres terres.

Ver primeras páginas:  http://www.pageseditors.cat/ftp/pdf/2370_9788499752976_L33_23.pdf

Carme Meix i Fuster, (Gandesa, 1937) és llicenciada en filologia catalana. Ha estat guanyadora, entre altres premis, del Caterina Albert i Paradís de poesia, 1991, i el de Novel·la Històrica de la Universitat de Lleida, 1995, amb El crit de l’esparver (Pagès editors, 1996). També és autora de la novel·la La dansada (Pagès Editors, 1996).

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol