La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Margarida Aritzeta, autora de "Bandoler" (Cossetània)

 

Sin título-1.jpgEra el segle dinou, el seu nom Joan Serra, uns li deien bandoler, de malnom era en La Pera. El record del bandoler travessa tota la vida de qui era només un nen quan se’n va anar amb ell a seguir els camins amb els francesos i que ara, des de les seves velleses, busca desesperadament que parli una màquina per poder trobar les claus d’un secret fosc que sempre l’ha torturat.

Margarida Aritzeta (Valls 1953) és escriptora i professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat nombroses novel·les, entre les quals, darrerament, La maleta sarda (2010), El Gorg Negre (2012) i El Pou dels maquis (Cossetània 2013).

 

Per a saber més: El bandoler Joan Serra, conegut com “La  Pera”: http://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Serra_(bandoler)

Aquest és un bon i curiós blog: http://ivanrodontenas.blogspot.com.es/2012/01/la-pera-el-terror-de-valls.html

Una entrevista amb l´escriptora Margarida Aritzeta: http://www.rtve.es/alacarta/audios/entre-hores/entre-hores-margarida-aritzeta-ens-presenta-llibre-bandoler-editat-per-cossetania-apareix-joan-serra-pera/2425572/

La mítica cançó d´en Llach: https://www.youtube.com/watch?v=jHz1QruQgZI

Més: http://www.cossetania.com/Bandoler-1452

Podem destacar de la seva obra: També amb Cossetània El Gorg Negre i El pou dels maquis, però a mésmés coses que volem destacar perquè ens quidra molt l´atenció: Carrasclet-Veciana, elements per a l'anàlisi de la guerrilla antiborbònica (1979). Va obtenir el premi Víctor Català de contes i narracions l'any 1980 per Quan la pedra es torna fang a les mans i el Sant Joan de novel·la de 1983 per Un febrer a la pell. Des d'aleshores ha publicat nombroses obres, sobretot novel·les. Algunes de les seves obres van adreçades al públic infantil i juvenil. Ha conreat també la novel·la de gènere (novel·la negra, ciència ficció, fantasia mítica).

 

 

Cazarabet conversa amb Margarida Aritzeta:

Margarida-Aritzeta.jpg-Margarida què ha sigut allò que t´ha impulsat a apropar-te a Joan Serra, “La Pera” un bandoler mític del segle XIX, (de principis de l´ esmentat segle jo diría que era més d´entre dinals del divuit i principis del dinou)?

Joan Serra és un dels pocsbandolers” que no tenia novel·la o película, encara que sí que tenia una cançó molt coneguda, de Lluís Llach. Com que és un personatge de Valls i sempre me n’havien explicat moltes històries, però la majoria eren llegendàries, és a dir que tenia molts forats en la història real, vaig pensar que donava molt de si per fer una novel·la

-Aquest personatge va ésser immortalitzat per la cançó d'en Lluis Llach, “El Bandoler”...per què els artistes, penses que teniu aquesta atracció per certs personatges...què té de particular i d’atractiu en Serra?

Els bandolers sempre han tingut molt d’atractiu entre els artistes i el poble: s’oposaven a l’autoritat en uns segles d’opressió i intransigència. En Serra té un altre atractiu, i és que el van matar a 25 anys, és a dir a la flor de la joventut. I diuen que el motiu pel qual es va quedar quan tots els seus fugien, va ser l’amor d’una noia de 18 anys. Això és molt potent. També és molt potent que se’l presenta com un home molt malvat que té l’ànima partida: una part diabòlica que el porta a assassinar brutalment, i una part angelicata que el porta a posar ciris a la Mare de Déu del Carme després de cada assassinat. Aquest mite romàntic, del doppelgänger, també és molt potent.

-El Camp de Tarragona va ésser el seu camp d’acció(mai millor dit): ets de Valls així que entenc i començo a lligar moltes coses ( amés quasi s´afirma que el personatge La Pera també era de Valls)...com has aplegat a conèixer al bandoler Serra i a l’home que es va fer amb les pors d’aquets racó de Catalunya?

Sí que era de Valls, i a Valls va ser penjat i esquarterat a primers de 1815. Les seves històries de por s’explicaven a les criatures. I hi ha una cantonada, als carrers on ara es fa el mercat, que té un cap de pedra en una paret; es deia que era el cap d’en La Pera, i que era allà perquè en aquell lloc l’havien esquarterat lligant els seus membres a quatre cavalls, que cadascun tirava cap a una banda. Hi ha una placa i tot. Després hem sabut que aquesta història és llegenda, sense traces de ser veritat, i que en realitat va ser un soldat que va desertar a 19 anys de l’exèrcit espanyol i es va posar al servei de l’exèrcit francès amb un escamot de gendarmes, durant la Guerra del Francès (o de la Independència). Va ser el que se’n deia “un caragirat

-Com ha sigut el treball de documentació?

M’he deixat portar entre la llegenda i els treballs històrics més rigorosos. El que es va publicar al segle XIX pocs anys després de la seva mort i el que s’ha publicat recenment, el que en diu la gent, el que creuen, el que està provat i el que no. Ha estat molt interessant veure les contradiccions entre les versions.

780_0008_5058047_63dcf7b2d01a3d18aeabf28d21f92315.jpg-Escolta ell podia ésser un bandoler i un assassí, però la manera en que el van ajusticiar i el no complir amb la seva última voluntat no deixa  a la justícia en molt bon lloc...què ens pots dir?

La justícia era la que era. La seva mort va ser un gran espectacle de masses i el fet d’exposar els seus membres pels pobles de la comarca i tenir el seu cap penjat en una gàbia durant mesos al lloc on el van matar, a la plaça del Quarter, denota una gran crueltat. De la justícia i de la gent que mirava l’espectacle.

-Com Margarida construeixes la historia envers la novel-la? Com fas la mescla mágica de ficció i no-ficció?

A través d’un altre personatge, inventat, que se suposa que tenia deu anys quan la Pera el va segrestar. Va córrer els camins amb ell, fins i tot es va enamorar de la seva estimada quan era una criatura, i al cap dels anys es meravella que el que ell recorda no tingui gran cosa a veure amb les llegendes i cançons que comencen a córrer

-A part d´aquest bandoler què més et va inspirar?

El segle XIX, ple de canvis i transformacions. El personatge secundari va a la cort de Ferran VII buscant el seu protector i després recorre mig Europa a la recerca d’aquests avenços tecnològics. Ell mateix aconsegueix fabricar autòmats. Ës una de les línies argumentals de la novel·la, el progrés i la superstició.

-Qui creus que es pot apropar més a aquest llibre, o sigui quan l´escrivies amb qui pensaves… a qui podia anar destinat?

A tothom a qui agradin les aventures. Està explicat amb un llenguatge que s’acosta al relat oral, com quan ens expliquen una història de viva veu. I també pot agradar a tothom a qui agradi descobrir que un llibre són moltes històries encadenades, que hi ha una gran riquesa de referències que, si vol, pot seguir.

-Margarida per què aquesta tedència a fer mites al voltant dels personatges de la nostra història?

La literatura entra i surt del món que vivim, replanteja el que veiem, hi juga, ens ho mostra d’una altra manera perquè hi parem atenció. Parlar d’un d’aquests personatges és també parlar de nosaltres, de les nostres manies, de les nostres fòbies i de les nostres passions.

780_008_2984524_8774f11b459b7999fdff3fa9c6e2c49f.jpg-No és un llibre biogràfic de La Pera ni molt menys peròs´apropa molt a ell i també als seus amors…també a la Maria que diuen que és va morir de dolor, de buit, sota la bogeria, després de que La Pera fos esquarterat, què ens pots contar?. Apropa’ns a la historia d´ amor d´ aquest tipus.

Hi ha una història d’amor, d’amor apassionat entre dos personatges molt joves. També de l’enamorament (el primer amor) d’un adolescent, que es descobreix la passió quan just està naixent. Formulo una hipòtesi sobre la mort de la Maria: i si no va morir de pena? I si hi van tenir alguna cosa a veure tots aquells soldats que van irrompre a casa seva per detenir el seu estimat? El seu estimat no va poder salvar-la. No vull explicar res més sense fer malbé la intriga.

-Pot ser Joan Serra, La Pera, no fos tan sanguinari i no passés d´ésser una mena de traidor i caragirada?

Aquesta és la teoria i la realitat. En Joan Serra era un caragirat, va anar amb els francesos, i quan es va acabar la guerra i els francesos van marxar, es va quedar al descobert. Els qui perden les guerres, o els partidaris dels bàndols perdedor, passen a ser automàticament bandits, bandolers i coses d’aquestes. Va passar al final de la Guerra Civil. Jo venia d’acabar d’escriure una història de maquis en què va participar el meu pare (El pou dels maquis) i hi vaig trobar punts de contacte.

-Com el record que tenim de les coses, dels esdeveniments i demés ,canvien pel pas del temps….passant de fet reial a mite?

Això va passar al segle XIX. És el segle del romanticisme, de les llegendes, dels mites, de la invenció i recerca de les tradicions. És natural. Ara ja ens ho trobem fet.

centre-lectura-xerrada-narcis-26-10-12.gif-Jo diría que el personatge central és el rellotger i fabricant d´autòmats( romántica professió que li donc a la novel-la quelcom especial) que recorda , després d´uns quants anys, qui va ésser per a ell La Pera. Què ens pots comentar?

Sí, aquest és el personatge fort de la novel·la. I per fer-lo més singular, l’agafo dels dominis del Virrei Amat (el que va ser Virrei del Perú i va fer edificar el Palau de la Virreina de Barcelona): és un patge de pell fosca, que els seus amos tenen per fer bonic i perquè la gent s’admiri. Aquest personatgediferent”, nascut per fer de criat però descendent de Túpac Amaru, corre els camins amb la Pera, travessa el segle XIX i ens mostra un món apassionant.

-Ja la última pregunta: quin paper i com de destacat hi juguen ací els Mossos d´Esquadra?

Els Mossos són una mena de policia local en aquells temps i tinc motius per pensar que en Joan Serra hi va tenir complicitats, i que van aconseguir, per una vegada, estalviar-li la presó i un judici. El seu paper a la història que escric és ambigu, volgudament, perquè contràriament al que després explica la llegenda, no són els Mossos els qui el persegueixen aferrissadament, s’hi enfronten i el detenen. El deté l’exèrcit, com a desertor, i ell s’hi enfronta a mort. No et puc explicar més coses sense fer malbé la intriga que plantejo al llibre

 

 

Sin título-1.jpg16424

Bandoler. Margarida Aritzeta

176 páginas       15,5 x 23,5 cms.

13,90 euros

Cossetània

 

Era el segle dinou, el seu nom Joan Serra, uns li deien bandoler, de malnom era en La Pera. El record del bandoler travessa tota la vida de qui era només un nen quan se’n va anar amb ell a seguir els camins amb els francesos i que ara, des de les seves velleses, busca desesperadament que parli una màquina per poder trobar les claus d’un secret fosc que sempre l’ha torturat.

Llegir un fragment:  http://www.cossetania.com/tasts/Bandoler.pdf

Margarida Aritzeta (Valls 1953) és escriptora i professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili. Ha publicat nombroses novel·les, entre les quals, darrerament, La maleta sarda (2010), El Gorg Negre (2012) i El Pou dels maquis (Cossetània 2013).

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com