La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Francesca Aliern, autora de "Les passions de la Menestrala", y con Jordi Ferré, de Cossetània Edicions

 

Les_passions_de_la_Menestrala-Aliern_Pons_Francesca-9788490341957.jpgENTREVISTEM A FRANCESCA ALIERN, DESPRÉS DE REGIRAR A L´ARMARI I A L´ESTANTERIA I TORNAR A LLEGIR LA NOVEL-LA “LA SEGONA INNOCÈNCIA” D´EDITOIAL COSSETÀNIA.

Ara ha tret, també, amb Cossetània: Les passions de la Menestrala.

De què va la nova novel-la?

Aquesta novel·la recupera la història d’una dona avançada al seu temps, que va saber conduir la seua vida sense els complexos i les limitacions propis de l’època que li va tocar viure. En una societat de principis del segle XX fortament marcada per les diferències socials i dominada per hòmens, la Menestrala aconsegueix encapçalar un gran patrimoni i, per damunt de tot, viure la vida apassionadament. Una història arrelada a la terra, amb forts ressons de riu i carregada d’ingredients que us transportaran a l’essència de la vida. Passió per la terra, passió per la cultura, passió per la família i passió per l’amor: aquestes són les claus d’una literatura que us remourà i us transportarà a través dels conflictes i els sentiments més íntims dels seus protagonistes.

http://cossetania.com/les-passions-de-la-menestrala-1459

 

L´escriptora.

Francesca Aliern Pons, nascuda a Xerta (Baix Ebre), és una de les escriptores més representatives de les Terres de l'Ebre. Literata vocacional, basa la seva obra en fets reals i quotidians protagonitzats per personatges als qui la vida no els ha estat gens fàcil. Amb un llenguatge proper i impregnat del parlar de les Terres de l'Ebre, aquesta novel·lista té la capacitat d'introduir el lector en l'interior dels seus personatges, fent-lo coneixedor dels seus sentiments més profunds, de les seves angoixes i inquietuds, i de situar-lo i guiar-lo magistralment tant en el context històric i social, descrivint fets i costums, com en l'espai, sempre acompanyat de la remor de l'Ebre. Guardonada amb diversos premis, té un públic lector molt fidel i una obra prolífica.

Lo obra de l´ escriptora de Xerta:

Xerta, 1976

Xerta. Recull popular, 1995

Records i memòries al voltant d’uns murs, 1995-1996

Un otoño, toda una vida, 1997-1998

No llores, Laura, 1999

El batec de l’aigua, 2000

La canela, 2001

Misererenobis, 2002

La menestrala, 2003

La historia innecesaria, 2004

El pont de la solitud, 2005

Sabó moll, 2006

Camins, 2007

Cor de llop, 2008

Aigües fondes, 2009

Mans de fang, 2010

L'espiera, 2011

La senyora Avinyó, 2012

La segona innocència, 2013

L´ escriptora també ha participat en un grapat d ´ obres de caire col-lectiu:

Otras voces, 2002 (traduït al francès)

El brogit de l’Ebre, 2003

L’altre Nadal, 2006

El riu que parla, 2008

Ebre Blook, 2009

Octavi Serret: de Vall-de-roures al món, Terres de l'Ebre: Editorial Petròpolis, 2009.

Jo sóc aquell que em dic Gerard, Terres de l'Ebre, Editorial Petròpolis, 2010.

 

francesca_2.jpgCazarabet conversa amb Francesca Aliern:

-Francesca t´has convetit darrerament en una escriptora que és tot un referent de les lletres de les Terres de l´Ebre. Com senta això?

-Estic contenta del meu treball, però per arribar a ser un referent a les Terres de l’Ebre (si és que ho sóc), m’ha costat suors i treball, molta dedicació i moltes hores i hores enganxada al ordinador.

-Com veus la salut, per cert, de les lletres d´aquestes lletres?. I com veus la salut de la naativa en català?

-La salut  de les lletres d’aquestes terres crec que  es bona. Han sorgit noms d’escriptors joves que caminen segurs per bons camins. Els relleus generacionals són importants i més si són de qualitat. Ens poden oferir noves perspectives literàries d’acord en aquets temps tan convulsos que estem vivint.

-Com és aquesta darrera aportació teva a la narrativa?. Ens pots presentar un poc la novel-la, la trama….fes com una presentación propia des de la mirada de l´escriptora

-, referent a la meua novel·la “ La segona innocència” he volgut plasmar , en dos parts ben desiguals, la trajectòria d’un emigrant de terres menys afavorides entre la dècada entre els anys 55-60, quan aquestes persones quasi sense sostre, que a casa seua no gaudien de llum elèctrica ni aigua corrent, van arraulir-se al sol del moviment industrial a Catalunya, principalment a Barcelona. La primera part es per conèixer els sacrificis d’aquesta gent per poder gaudir d’una llar i disposar de un sou que el treia de la misèria. Malauradament, també coneixen el que era viure dins una barraca, treballar dotze hores diàries i conèixer el menyspreu de certa part de la societat. Però ho van superar. La segona meitat de la novel·la, ja ens relata els temps que ens toca viure, perquè també coneixen el terror de la bombolla econòmica que va enganxar a sons fills, els nou catalans. Descric tot el caos econòmic, la corrupció política i les desgràcies que han tingut que suportar i encara suporten, les classes obreres, per l’avarícia de bancs i de persones a qui els votants vam col·locar en uns seients que no mereixien.

-Et vaig conèixer amb el teu llibre que et publicà Antinea i , des de fa un temps ja hi ha molt de vincle amb Cossetània. Com ha sigut el canvi i com són les relacions amb les editorials i tot això? La crisi ha pegat també , i molt, al món de la cultura, i ahí esteu els escriptors, narradors…..com ho veus i com ho sents?

-Tens raó, vaig començar a publicar amb Antínea , de la qual guardo un bon record. Ara em publica Cossetània, perquè treballa d’una forma diferent. Disposa de bons correctors i amb un servei de distribució ferm, impecable. Arriba a tota Catalunya, algunes zones de València i les Balears.

francesca.jpg-Però tot està empastifat, és de suposar , per la crisi?

-La crisis també a colpejat fort el món de la cultura. S’han retirat subvencions, l’IVA s’ha incrementat massa i no tenim suports econòmics. Els escriptors i narradors, aguantem amb força, però les vendes s’han reduït sensiblement i els lectors, en apujar-se el preu dels llibres, compren el mínim i els comprenc perfectament. Tenen altres prioritats.

-Tenim , creus que podem estar sofint, una crisi de valors humans molt  arraigada?

-Sí, estem sofrint una pèrdua de valors humans molt arrelada i és normal, perquè de totes parts qui ha de donar llum, dona fum. La política protegís els lladres i l’església tampoc dóna massa bon exemple. Es intolerant. Els pederastes, la majoria de vegades, no reben cap mena de càstig, és més, encara es tapen les seues propel·lies imperdonables.

-Per exemple m´interesa per la teva edat i trajectòria, reflecteixes molt quan i com la gent ho pasa malament,  què pots pensar dels moviments com : les “marees” i el moviment 15-M….

-Mira, jo sempre he procurat fer novel·la social, de denúncia. Estic al costat del feble, del qui ho passa malament. Crec que és la nostra obligació com escriptors, donar a conèixer el dia a dia de la nostra societat i no obviar res. Els 15-M s’haurien de multiplicar. La gent hem de sortir més al carrer, sense pors, per remoure consciències i lluitar pel que realment és nostre, que ens ho vam guanyar a pols. L’esforç dels nostres avantpassats ha esta esborrat de forma brutal.

-Per a mí Sampedro és tot un referent. Què en penses tú?

-Vaig tenir la sort de conèixer al gra. J.L. Sampedro a Madrid i assistir a una de les seues conferències. Meravellós. Com tu dius, ha estat un referent per tots natros. Humil, valent i sense pors, conscient del temps que estava vivint i actuant en conseqüència. Un gran escriptor i humanista.

-Tornant al món de la literatura: Sebastià Joan Arbó és per a les Terres de l´Ebre i per tots aquells que argaden de l´esciptura i de llegir tot un referent….diria més: és un referent per a totes les lletres catalanes. Què significa per a tú?. I què creus que significa per allò que ens deixes::la teva obra?

-Sebastià Joan Arbó, amb la seua incommensurable obra ebrenca, fou un orgull per les nostres terres i més enllà. Fa un retrat perfecte d’aquells temps en que el Baix Ebre era una terra castigada per la misèria i l’abús dels benestans envers la classe social menys afortunada. Sempre li he tingut un gran respecte i molta gratitud per l’obra que en va deixar per herència. Un personatge mític. De vegades crec que jo penso com ell, salvant la diferència del temps, però encara és un autor força vigent.

-Jo crec que has passat per,  almenys, dues etapes molt significatives en la teva obra creativa i narrativa,què en penses?

-Tot escriptor, al llarg de la seua etapa dedicada a les lletres, té connotacions diferents. A mesura que va madurant canvia el to de la seua creativitat perquè la vida li mostra tota mena de cares, d’accions i comportaments socials. Mai es pot estancar. De vegades llegeixo els primers llibres que vaig escriure i me’n adono del gran salt que he fet. L’experiència comporta canvis, però no ens roba l’estil.

aliern.jpg-Publiques per primera vegada l´any 1976, “Xerta ,1976” i després fins passats 19 anys no tornes a aparèixer a les llibreies o món editorial i ja et reengantxes per a convertir-te en un referent ple, a més, de molta productivitat….què ens  pots dir d´aquest parèntesi?

-El parèntesis no va ser tan llarg, perquè en cap moment vaig parar d’escriure, però potser no publicava. A partir de l’any 1995 començo de nou i no sé si per o mal, des de llavors cada any han aparegut obres meues a les llibreries. Mentre puga, la ratxa continuarà.

-Com treballaves en aquells dies del parèntesis?

-Aquells dies de parèntesis, com he dit, no vaig parar d’escriure, de prendre notes i crear arguments que després he aprofitat convertint-los en novel·les.

-I com treballes, ara, quan hi ha més productivitat…?

-Ara treballo amb ganes, perquè escriure és el que omple la meua vida.

-L´esciptura deuria d´ésser una ferramenta més per fer pront a les injustícies que estem vivint avui en dia?

-Sí, l’escriptura és una ferramenta per donar a conèixer i fer front a les injustícies que estem vivint dia a dia i que sembla, de moment, que res pot aturar. Fa falta coratge, sortir al carrer i denunciar de viva veu tot les barbaries comeses per gent sense escrúpols.

 

jordi-ferre-01.jpgCazarabet conversa amb Jordi Ferré, de Cossetània Editorial:

-Jordi, per què et vas ficar a fundar i treballar amb una editorial com Cossetània, tenint en compte que és una editorial petita –mitjana perquè aneu creixent...?Per cert, per què Cossetània?. Què significa per a tu Cossetània?

-Cossetània sorgeix de l’empresa de comunicació Imatge-9, SL, que a la vegada cal buscar els seus orígens en el setmanari El Pati, de Valls. A mitjants dels anys noranta els socis d’aquesta empresa vam fer un interessant debat sobre si era interessant seguir sent una empresa que oferia serveis a tercers o a més a més planificàvem el creixement fent producte propi. Al final vam decidir, crear producte propi i com que una de les coses que fèiem en aquell moment era llibres per a tercers, vam decidir fer llibres assumint nosaltres el risc i per tant crear un segell editorial i posar-lo al mercat. A les nostres terres, el Camp de Tarragona, en temps dels ibers hi vivien els cossetans, per tant això era la Cossetània. Ens va sembla doncs que aquest seria un bon nom per a l’editorial.

-Per què et vas plantejar des d´un primer moment que la teva seria una editorial de llengua catalana?

-Volíem fer productes molt propers al nostre país, amb llibres d’excursionisme, cuina i monografies històriques, per tant la llengua ideal per a fer-ho era el català i a més ens entusiasmava molt publicar llibres amb la llengua del nostre país i col·laborar doncs amb la nostra aportació a la normalització lingüística, com ja havíem fet amb la creació del setmanari El Pati. Amb el temps l’editorial ha crescut amb moltes línies editorials i ara tenim moltes col·leccions de temàtiques diverses.

-Per què no ens presentes a Editorial Cossetània?

-Cossetània és una editorial generalista que publica llibres de temàtiques molt diferents però que som referents en llengua catalana amb llibres d’excursionisme i cuina, tot i que també publiquem llibres de turisme, natura, narrativa, esports, entre altres temàtiques.

JordiferrerD.jpg-Amb quins medis vas partir perquè no té que ser gens fàcil?

-L’editorial no partia de zero, ja que l’empresa Imatge-9, SL ja tenia una facturació assegurada gràcies a les feines de comunicació i de treballs editorials per a tercers. Això ens va ajudar molt.

-Quin és l’equip humà de Cossetània?

-Cossetània el formen un equip de disset persones entre les que directament estan diàriament a l’espai de l’editorial i les des de fora col·laboren molt estretament amb l’editorial. El mèrit de Cossetània és per tant el treball de tots, cadascú en la seva faceta.

-Sota quines il·lusions surt al carrer?

-Vam sortir amb aspiracions petites, però amb molta il·lusió i amb l’objectiu d’editar uns deu llibres l’any, però des del primer moment ens va agradar molt el que estàvem fent, vam veure com algunes de les col·leccions tenien bona recepció en el mercat i vam anar creixent fins el moment actual en què entre Cossetània i el segell en castellà Lectio Ediciones editem més d’un centenar de llibres. A més a mitjans del 2012 ens vam fusionar amb Angle Editorial, amb qui ja havien creat iniciatives conjuntes, com un portal de llibres digitals i una xarxa comercial, i vam crear 9 Grup Editorial, que té una presència en el mercat català pensem que molt significativa.

-  Jordi, Cossetània -es va mirar en algun mirall o en alguna altra editorial …et vas inspirar en algú?

-No especialment. Vam estar analitzant el que es feia en el mercat i vam provar d’editar en línies editorials que ens semblava que podien tenir un nínxol de mercat amb recorregut.

-En pots contar com ha sigut, des de la vostra fundació ,el camí com a editor i com està anant aquests, tenint en compte el temps que estem vivint i que amb això del llibre i de  l’ofici d’editor tot és molt, molt difícil?

-Hem viscut uns bons anys editorials, amb èxits que ens han ajudat a créixer i ens han permès situar-nos en una bona posició al mercat, però darrerament tot plegat està canviant. Vivim dues crisis una conjuntural i una altra estructural. La conjuntural un moment o altra passarà, esperem que sigui més aviat que tard, però l’estructural deixarà el sector molt canviat. Internet i l’entrada del llibre electrònic ha canviat les coses. Hi ha línies editorials de llibres pràctics sobre les que té poc sentit editar segons quin tipus d’obra. Quan proposes editar un llibre pràctic, el primer que has de preguntar-te és si aquell contingut a la xarxa es pot trobar de forma gratuïta, com per exemple les receptes de cuina, per posar un cas. Per altra part, a l’Estat espanyol no hi ha un marc jurídic que permeti desenvolupar la industria digital del llibre a causa de les descarregues il·legals que estan fent molt mal i a l’IVA diferent que té el llibre electrònic (21%) respecte el del llibre en paper (4%). Si això no s’acaba de resoldre de forma positiva el llibre en general i el català en particular tindrà problemes cada cop més grans en el futur.

Cossetània%2011-56-02.jpg-Jordi, des del compromís es poden editar bons llibres d’assaig, pensament, historia?

-Sí. Es poden editar bons llibres de qualsevol temàtica. És tracta de trobar un bon autor, estructurar bé una obra i saber clarament quin missatge es vol transmetre en aquell llibre.

-Quina tirada teniu per cada títol?

-Això depèn de la temàtica del llibre i de les possibilitat  que hi veiem en el mercat.

-Ja sabem que els peixets grans es mengen als xicotets i el mercat editorial no es lliura, per a res, d’aquest fet…així la desfeta amb els grans grups editorials és bestial….Ací és on la premsa deuria de jugar un paper més que important, però sovint fa costat , encara més, al més poderós. Com vos tracta la premsa , Jordi?

-Els grans grups tenen diners per invertir en publicitat i destinen també recursos importants en els departaments de premsa i màrqueting. Això els ajuda molt a tenir presència en els mitjans. En el nostre cas, des del primer dia que comptem amb un departament de premsa que organitza les presentacions i manté el contacte amb els mitjans. Tots voldríem que es parlés més dels nostres llibres, però no n’estem descontents. En general, ens agradaria que en el món literari, la crítica intentés fer més cas dels nous valors.

-Jordi , explica’ns com tries allò que vas editant?. Com et planteges el tractament del material?

-A nosaltres per una banda ens arriben propostes d’editors i d’agents literaris i per l’altra som nosaltres que anem a buscar a un autor perquè ens faci un llibre d’una determinada temàtica. En el primer cas, quan ens arriba la proposta el que fem és analitzar-la i si qualitativament ens sembla que és bona. Si és el cas n’analitzem les seves possibilitats comercials i si hi veiem recorregut llavors la publiquem. En l’altra cas, nosaltres veiem clar que un llibre de determinada temàtica i estructura pot tenir un espai en el mercat i el que fem és buscar l’autor perquè el faci.

 

 

Les_passions_de_la_Menestrala-Aliern_Pons_Francesca-9788490341957.jpg16716

Les passions de la Menestrala. Francesca Aliern

272 páginas      15,5 x 23,5 cms.

18,50 euros

Cossetània

 

Aquesta novel·la recupera la història d’una dona avançada al seu temps, que va saber conduir la seua vida sense els complexos i les limtacions propis de l’època que li va tocar viure. En una societat de principis del segle XX fortament marcada per les diferències socials i dominada per hòmens, la Menestrala aconsegueix encapçalar un gran patrimoni i, per damunt de tot, viure la vida apassionadament. Una història arrelada a la terra, amb forts ressons de riu i carregada d’ingredients que us transportaran a l’essència de la vida. Passió per la terra, passió per la cultura, passió per la família i passió per l’amor: aquestes són les claus d’una literatura que us remourà i us transportarà a través dels conflictes i els sentiments més íntims dels seus protagonistes.

Vols tastar-lo?

 

Francesca Aliern, filla de Xerta (Baix Ebre), és una novel·lista compromesa amb la societat que l’envolta i amb el seu entorn. Guardonada amb el Mèrit de les Lletres Ebrenques (2011), la seua prolífica obra compta amb un gran nombre de lectors i lectores fidels: Xerta. Recull popular (1995), Records i memòries al voltant d’uns murs (1996), Un otoño, toda una vida (1997), No llores, Laura (1999), El batec de l’aigua (2000), La canela (2001), Misererenobis (2002), La Menestrala (2003), La historia innecesaria (2004), El pont de la solitud (2005), Sabó moll (2006), Camins (2007), Cor de llop (2008), Aigües fondes (2009), Mans de fang (2010), L’espiera (2011), La senyora Avinyó (2012) i La segona innocència (2013).

 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol