La Librería de El Sueño Igualitario

Cazarabet conversa con...   Teresa Abelló Güell, editora del libro "La CNT. Papers d'exili y clandestinitat" (Afers).

 

1452576_671091106255705_1542409653_n.jpgEditorial Afers, ja porta temps col-laborant de manera molt estreta amb el   Centre d'Estudis Històrics Internacionals i junts trauen a la llum i rescaten interesantíssims treballs des del pou de la memoria…així ens trobem, ara, amb un llibre que és tota una joia de poder tindre i/o compartir , ja que sobre la Confederació Nacional del Treball es pot parlar molt, això sí….però hi ha molt poca documentació sobre on poder “documentar i asentar” allò de lo que parlem.

La que és co-directora del CEHI , Teresa Abelló ha fet la faenada de rebuscar, recollir, lluitar contra els freqüents i ,no tant freqüents adversitats ,per a aportar-nos una aproximació  a tot allò que hi ha de documentat entorn a la CNT….tot partint de la Biblioteca del Pavelló de la República.

L´anarcosindicalisme, durant molt anys va ésser la força obrera del poble contra l´abús del poder empresarial e institucional i és per això i per molts més que és tant important l´estudi d´aquesta organització obrera. El llibre es llig aviat i és molt amé i ágil….allò que volem dir  és que no és gens farrugós.

En el llibre, sota la cura de Teresa Abelló, coneixerem els bons temps, els de l´alça i els no tan bons, fins aplegar quasi a l´enronament durant la dictadura franquista….amb la clandestinitat i tot plegat;  també recull els intents  de reorganització i la lluita…. sempre la lluita i la reivindicació…sense oblidar l´exili que, per a tots, va ésser un viatge massa, massa llarg….

Interesants són les crisis internes de les que també podrem parlar-hi i assebentar-nos ,més i millor ,després de la lectura del llibre aquest: LA CNT PAPERS D´EXILI I CLANDESTINITAT. Ara, res és com va ésser.

Anem a saber un poc més del Centre d´Estudis Històrics Internacionals, el CEHI de la Universitat de Barcelona:

El Centre d´Estudis Històrics Internacionals(CEHI) de la Universitat de Barcelona, fundat l´any 1949 pel profesor Jaume Vicens Vives, és un centre de recerca i documentació especialitzat  en historia contemporània d´Espanya i, particularment, de Catalunya. Els seus directors han estat Emili Giralt i Raventós i Rafel Aracil i Martí; actualmente el dirigeixen Antoni Segura i Mas i Teresa Abelló i Güell. La llarga i rica trajectòria d´aquest centre i les seves activitats i accions encaminades a recuperar i difondre el nostre patrimoni documental han permès formar un imprescindible Arxiu Biblioteca---ubicat a l´emblemàtica rèplica del Pavelló de la República a Barcelona---per a l´estudi de la nostra historia més recent, fonamentalment la Guerra Civil, l´exili, el franquisme i la Transició.

El llibre des de la sinopsis d´Afers:


Una de les dificultats més grans que ens trobem quan volem estudiar la trajectòria de la Confederació Nacional del Treball és la dificultat per localitzar documentació generada pel sindicat. Les vicissituds històriques i la idiosincràsia dels militants han fet que aquesta estigui molt dispersa o que hagi desaparegut. Aquest volum de la col·lecció «Els papers del Pavelló de la República» ofereix una aproximació a la documentació relativa a la CNT que hi ha als fons documentals de la Biblioteca del Pavelló de la República i una mostra del seu contingut. Durant dècades l’anarcosindicalisme representà la lluita obrera i a Catalunya liderà, amb autoritat, l’associacionisme obrer fins al 1939. La Segona República, de manera sincrònica amb els canvis politicosocials que hi tingueren lloc, representà el període àlgid de la història de la CNT, però durant el franquisme aquesta entrà irreversiblement en fase d’anorreament. En aquest llibre es fa un repàs de la història de la CNT, sobre la base de documents produïts per l’organització, des del moment en què, perduda la guerra, hagué de passar a la clandestinitat: els seus dirigents foren silenciats i es desfermà un clima de repressió sever. Seguint un eix cronològic, s’analitza la trajectòria de la CNT des que, en plena Guerra Civil, fracassat el seu programa revolucionari, comença la seva davallada com a sindicat. Des d’aleshores, resistència i lluita per la reorganització van anar paral·leles a les pugnes internes entre dirigents històrics i militància a l’exili, d’una banda, i la CNT ressorgida a l’interior d’Espanya que tractava de reorganitzar-se en la clandestinitat, d’una altra. En conseqüència, es tracten els intents de reorganització a l’exili i les successives crisis internes a causa de les diferències entre la CNT de l’interior i l’exterior, fruit de les realitats discordants que van desgastar l’organització fins a convertir-la en una ombra del passat.

Abello2.jpgTeresa Abelló i Güell:

La co-directora del CEHI es doctora en Geografia i Història i professora titular de la Universitat de Barcelona. La versar la seva tesi amb Les relacions internacionals de l´anarquisme català(1881-1914). Especialista amb camps com ara el nacionalisme i les Vanguardes i obrerisme dels anys vint del segle XX.

Ha publicat treballs tant interesants com: - Vinaixa. Passat i present, Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, 2010 (coautora) (L); "L'obrerisme i les avantguardes culturals" dins SALVAT-PAPASSEIT poetavanguardistacatalà, Barcelona, Institució de les Lletres Catalanes. Arts Santa Mònica. Edicions 62, 2010 (CL);El debat estatutari del 1932, Barcelona, Parlament de Catalunya, 2007 (L); - El movimiento obrero en España, ss. XIX-XX, Editorial Hipòtesi, Barcelona, 1997 (L); "Garibaldi y el anarquismo español", Spagna Contemporanea, núm. 25, 2004 (A); "El moviment anarquista (1874-1914): entre el catalanisme i l'internacionalisme", Afers, núm. 13, 1992 (A);  "El Proceso de Montjuic ante la opinión pública europea", Estudios de Historia Social, núm. 40-41, 1987 (A);  Les relacions internacionals de l'anarquisme català (1881-1914), Barcelona, Edicions 62, 1987 (L).

 

TeresaAbello.jpgCazarabet conversa con Teresa Abelló i Güell

-Teresa si qualsevol de nosaltres s´apropa a la Biblioteca del Pavelló de la República o al seu arxiu, amb  quins material més valuosos ,en quant a la documentació de la CNT, ens podríem deleitar?

-La Biblioteca del Pavelló de la República és un centre de documentació de la Universitat de Barcelona, especialitzat en la Segona República, la Guerra Civil, l’exili, el franquisme i la transició; en aquest àmbits és un dels arxius-biblioteca més importants del món.

Sobre aquests temes guarda un important fons documental constituït per la col·lecció del Centre d’Estudis Històrics Internacionals (CEHI), la Biblioteca privada de Josep M. Figueras i els fons que provenen del CRAI.

Pel que fa a la CNT en concret, s’hi troben diversos fons, molt marcats per la seva procedència,  amb documentació diversa. Podem destacar la que fa referència a les col·lectivitzacions  que es van produir durant la Guerra Civil, o la del període franquista.

Una part important de la documentació referida a la CNT, la constitueixen els fons personals d’antics militants, com per exemple el del sindicalista Albert Pérez Baró, que com a membre de la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil, tingué un paper molt important en l’aplicació del programa de col·lectivitzacions. També el del mestre llibertari Francisco Ponzán, membre del Consell de Defensa d’Aragó, i un dels organitzadors dels primers grups de resistència armada contra el franquisme i responsable de la xarxa d’evasió anomenada “Grupo Ponzán”; el d’Eduard Pons Prades, sindicalista barceloní, afiliat a la CNT des del 1937, que el 1942 entrà a formà part dels “Grupos de Acción Antifascistas” de la resistència espanyola a França; o el de Carlos Manini, membre del Movimiento Libertario Español a França.

Pel que fa a documentació sobre la CNT a l’exili és molt important el fons personal de Jordi Arquer, el que fou vell militant del POUM. Dels últims anys dels franquisme i l’època de la transició, troba també documentació interna de la CNT-AIT (informes, actes de reunions, etc.) dins la col·lecció de documents dels partits polítics des va des de l’any 1972 fins a començaments dels anys vuitanta. També cal esmentar el fons personal de l’historiador Josep Termes, traspassat l’any 2011 amb documents  relacionats amb la lluita antifranquista de diverses organitzacions, entre les que destaquen els provinents de l’entorn anarquista. .

D’altra banda, relacionat amb el món llibertari, entès d’una manera àmplia, s’hi troben diversos fons: el del Movimiento Iberico de Liberación Nacional (MIL), que inclou documents interns de l’organització, publicacions, fotografies, .... i informació diversa sobre aquesta organització i les seves relacions amb altres grups llibertaris (GARI, OLLA, etc.), i també el fons personal de Salvador Puig Antich.

Especialment atractiva és la important col·lecció de fulls volants d’organitzacions i partits polítics diversos entre els anys 1939-1975, entre els quals en trobem molts relacionats amb les diferents organitzacions del mon llibertari. I, òbviament, s’ha de ressaltar la magnifica col·lecció de cartells de l’època de la guerra, molts de la CNT, i la Col·lecció d’Adhesius. Ambdós els podem consultar en xarxa, ja que estan incorporats a la Memòria Digital de Catalunya.

-La CNT sempre ha paregut que viatja com en una mena de “bucle”, una mena de “gimcama”…en definitiva, una muntanya russa….sempre sinònim de temps convulsos de manera continua i continuada….això pot ser ha sigut un dels factors per als que no és gens fàcil trobar-hi documentació?

-Hi ha molts factors que hi tenen a veure. En part és fruit de la destrucció, però també del fet que és un tipus de documentació que s’ha menyspreat com a valor històric. Es un fet que la realitat política del país ha col·laborat a facilitar la destrucció de la documentació que pogués comprometre a l’organització i als seus afiliats, doncs els poders públics l’han utilitzar sistemàticament com a eina de repressió. Això fou especialment dramàtic durant el franquisme, però la repressió –i dura-  es indestriable de la història de l’obrerisme des de la seva aparició; per tant, conservar documentació relativa a afiliats, cotitzacions, correspondència, ... sempre era compromès.

Però, per altra part, tampoc no és pot ignorar que aquesta documentació no fou valorada ni acadèmicament ni des del món de l’arxivística fins a èpoques força recents i per tant, l’esforç per conservar-la fou tradicionalment bastant minso. Molta d’aquesta documentació, imprescindible pels historiadors, i que ara trobem en centres públics, s’ha conservat gràcies a l’esforç individual de moltes persones.

-Quant es parla ,o mirem arrere a la CNT…. o hem de fer sabent que van ésser els que van mantindre la lluita obrera més ferma front a l´Estat i a les empreses?

-Històricament,  almenys a Catalunya, l’anarquisme és més important com a expressió dels sectors treballadors -de la classe o les classes treballadores- que no com a estricta corrent doctrinària o filosòfica. Des d’aquesta perspectiva, és clar que foren els que més van aportar en la història de la lluita obrera, de la lluita dels treballadors per aconseguir millores en l’àmbit laboral i social, fins a al guerra civil i, amb una dinàmica diferent, durant els primers temps del franquisme. Òbviament, a partir d’un determinat moment el pes i influència de l’anarquisme es dilueix en favor d’organitzacions sindicals noves.

L’anarquisme creà consciència de classe entre els treballadors, i en moments mols difícils fou decisiu per ajudar a crear una consciència dels drets de les classes treballadores, i a donar-los un sentit de l’autoestima, d’orgull i de dignitat social. Tot i així, no podem deixar de banda que en bona part anarquisme i anarcosindicalisme foren una utopia, i que sovint també, i malgrat postures internes radicalment contràries, no es va poder sostraure de la violència, com a reacció contra la enorme desigualtat social i de injustícia que es vivia.

Abello.jpg- L´ anarquisme i l´anarcosindicalisme va anar sofrint i molt arran que, durant la Guerra Civil, el govern republicà apostà més pel partit comunista per lo de l´ajut de la Unió Soviètica…vivint-se una guerra dins de la pròpia guerra civil entre els propis que estaven del cantó republicà….va començar, també, en aquest punt de no retorn, les pròpies e importants discrepàncies que vendrien, més que res a l´exili, entre els propis anarquistes….com ho veus, què ens pots comentar com estudiosa  i com està documentat des del teu llibre a la Biblioteca del Pavelló de la República?

-Els anarquistes foren dels primers derrotats en el pols polític que es visqué en el bàndol republicà, i en la darrera etapa de la guerra el moviment anarquista fou arraconat.

Immediatament després d’aturar el cop d’estat, l’anarquisme inicià amb força una revolució que es va veure aturada molt aviat; en un clima bèl·lic, i amb la realitat d’haver de lluitar contra un enemic comú, s’acabà imposant un pacte que comportà aturar  la revolució i el compromís de la CNT-FAI a col·laborar en la governabilitat a canvi de mantenir les conquestes revolucionaries dels primers mesos de la guerra. Aquesta fou una decisió valenta i compromesa que, tal i com van anar després les coses, va condicionar a la CNT. La dinàmica de la guerra va portar a que, progressivament, els comunistes guanyessin pes en detriment dels anarquistes fins a derrotar-los. L’actuació política durant la guerra pesà com una llosa en el si de l’anarquisme, doncs els diversos sectors sempre es van tirar en cara el paper que cada un d’ells havia tingut en aquell període.

En el llibre s’exposa l’evolució de l’anarquisme a l’exili, bifurcat en dos sectors: un, teòricament dominant, que retornà als orígens doctrinaris d’un anarquisme pur, defensor de les essències, que feia apologia de l’actuació revolucionària anarquista durant la guerra però que paral·lelament trencava amb l’experiència de col·laboració republicana duta a terme en aquell període. 

Un altre sector és mostra partidari de col·laborar en la lluita antifranquista amb altres forces polítiques; aquesta segona postura és la que trobà un ressò majoritari en la resistència llibertaria a l’interior de la Península. A l’exili, només  un sector minoritari va seguir aquesta línia, i el seu “revisionisme” topà amb el “purisme” de la direcció majoritària del moviment llibertari, instal·lada a l’exili i, per tant, allunyada de la realitat quotidiana del país. Curiosament, alguns destacats antics radicals dels faisme, en aquells moment, i en virtut de l’experiència de la guerra, defensaven una actuació més moderada i propera a les postures de l’interior.  

Al marge d’aquests dos sectors, un petit grup de militants, bàsicament gent jove que havia participat a la guerra, els anys quaranta va decidir continuar la lluita armada contra el franquisme practicant accions de guerrilla urbana, sense trobar, però, el suport de la direcció de l’exili.  

-Però fins a les hores l´anarquisme i l´anarcosindicalime havien guanyat clarament el carrer, no?. Fins i tot salvant a la República els primers dies de la GC….

-Efectivament, tradicionalment l’anarcosindicalisme havia liderat les lluites obreres, i a partir de la crisi de després de la guerra europea havia anat mostrant de forma categòrica tota la seva forà. Els anys vint i trenta foren els del sindicalisme revolucionari de masses.

De tota manera, la relació de l’anarquisme amb la República fou complexa; en aquells anys guanya força la corrent que defensava el valor d’una elit revolucionaria d’avantguarda, que havia de conduir la classe obrera cap a la revolució social, superant la república democràtica, que era vista com a burgesa, i contra la qual molts sectors anarquistes van lluitar, cosa que generà força conflictes interns.

El 1936, la CNT va tenir una participació decisiva per frenar l’aixecament militar del 18 de juliol, i a partir d’aquí, inicià la seva pròpia revolució.  Però finalment, el projecte de prendre el poder fracassà en favor d’una política de col·laboració amb les forces democràtiques.

-També veiem que ens pots parlar, i molt ,del món del nacionalisme…A veure si em sé explicar: abans com ara nacionalisme i anarquisme/anarcosindicalisme han lluitat per agafar el carrer…?

-A veure si he entès be la pregunta. Jo potser matisaria dient que anarquisme/anarcosindicalisme  i catalanisme han lluitat per agafar el carrer, per portar-hi les seves reivindicacions i implicar-hi a la ciutadania, i crec que al llarg de la seva història ho han fet, tenint ambdós moments èpics.

Una altra cosa és la relació entre l’anarquisme, o entre l’obrerisme entès com a espai marc de l’anarquisme, i el catalanisme. Aquí trobaríem posicions enfrontades, però jo participo del convenciment de que el catalanisme/nacionalisme català és un moviment socialment molt transversal, i si be dins de l’anarquisme hi trobarem posicions molt diverses, i en tant que defensors de l’apoliticisme  i/o de l’antipolicisme, mantindran una actitud discrepant respecte a qualsevol estat, no hi ha dubte, com molt fermament va teoritzar i defensar el desaparegut Josep Termes, que l’obrerisme va formar part, i forma, del projecte nacional català.

-Una pregunta que no té molt a veure amb el llibre però que sí m´agradaria fer-te….s´ha  ha interposat un xic el moviment ciutadà 15M a la lluita pel i al carrer?

-En bona part crec que si. De tota manera crec que sempre hi ha hagut un moviment ciutadà fort darrera de les reivindicacions de tota mena; la diferència és que segurament durant anys la reivindicació ciutadana s’ha canalitzat al voltant d’unes sigles, encara que no en fossin militants, i ara d’alguna manera, s’hi ha perdut la fe.

Les organitzacions polítiques i socials que estan dintre del sistema semblen presoneres del propi sistema i faltes de respostes davant els nous reptes de la societat. Hi ha una falta de sintonia entre discurs i realitat, per tant, d’alguna manera es trenca el pacte social i la gent comença a actuar al marge, si no en contra, del seus representants. La ciutadania, que rep per tots costats, pren el carrer per visualitzar un malestar creixent; la incògnita és com aquest moviment ciutadà, molt plural des de tots els punts de vista, canalitzarà les propostes alternatives.

 



image001.jpg15809
La CNT. Papers d'exili y clandestinitat. Teresa Abelló Guell (edició, introducció i notes)
202 páginas        14 x 21 cms.
19,00 euros
Afers
- Centre d'Estudis Històrics Internacionals


Una de les dificultats més grans que ens trobem quan volem estudiar la trajectòria de la Confederació Nacional del Treball és la dificultat per localitzar documentació generada pel sindicat. Les vicissituds històriques i la idiosincràsia dels militants han fet que aquesta estigui molt dispersa o que hagi desaparegut. Aquest volum de la col·lecció «Els papers del Pavelló de la República» ofereix una aproximació a la documentació relativa a la CNT que hi ha als fons documentals de la Biblioteca del Pavelló de la República i una mostra del seu contingut. Durant dècades l’anarcosindicalisme representà la lluita obrera i a Catalunya liderà, amb autoritat, l’associacionisme obrer fins al 1939. La Segona República, de manera sincrònica amb els canvis politicosocials que hi tingueren lloc, representà el període àlgid de la història de la CNT, però durant el franquisme aquesta entrà irreversiblement en fase d’anorreament. En aquest llibre es fa un repàs de la història de la CNT, sobre la base de documents produïts per l’organització, des del moment en què, perduda la guerra, hagué de passar a la clandestinitat: els seus dirigents foren silenciats i es desfermà un clima de repressió sever. Seguint un eix cronològic, s’analitza la trajectòria de la CNT des que, en plena Guerra Civil, fracassat el seu programa revolucionari, comença la seva davallada com a sindicat. Des d’aleshores, resistència i lluita per la reorganització van anar paral·leles a les pugnes internes entre dirigents històrics i militància a l’exili, d’una banda, i la CNT ressorgida a l’interior d’Espanya que tractava de reorganitzar-se en la clandestinitat, d’una altra. En conseqüència, es tracten els intents de reorganització a l’exili i les successives crisis internes a causa de les diferències entre la CNT de l’interior i l’exterior, fruit de les realitats discordants que van desgastar l’organització fins a convertir-la en una ombra del passat.

 



 

_____________________________________________________________________

LA LIBRERÍA DE CAZARABET - CASA SORO (Turismo cultural)

c/ Santa Lucía, 53

44564 - Mas de las Matas (Teruel)

Tlfs. 978849970 - 686110069

http://www.cazarabet.com/lalibreria

http://ww.cazarabet.com

libreria@cazarabet.com

 

https://www.facebook.com/javier.diazsoro

https://www.facebook.com/sussanna.anglesquerol